dinsdag 21 januari 2014

Mechanische, chemische en organogene verwering

Verwering van gesteente is het natuurlijke proces waarbij dit materiaal verandert als gevolg van invloeden van weer en klimaat, zogeheten exogene krachten. 

Temperatuursverschillen zorgen ervoor, dat gesteente uitzet en krimpt. Zo kunnen er barsten in het gesteente ontstaan. Bevriezend water en plantenwortels kunnen ervoor zorgen, dat de barsten steeds groter worden. Uiteindelijk maakt mechanische verwering de stenen steeds kleiner (het gesteente breekt in stukken). Zo ontstaan keien, grind, zand en nog kleinere deeltjes. 


Bij chemische verwering verandert de samenstelling van het sediment (het gesteente lost op of verandert anderszins). Dat gebeurt bijvoorbeeld als sommige mineralen sneller in water oplossen dan andere. Ook plantenwortels geven zuren af die bepaalde mineralen laten oplossen. Vooral in kalksteen zitten veel stoffen die gemakkelijk oplossen.

VIDEO m.b.t. verwering

Organogene verwering, ofwel biologische verwering is het gevolg van de werking van planten en dieren. Voorbeelden van organogene verwering zijn:

  • plantenwortels die gesteenten uit elkaar drukken
  • bacteriën en andere lithobionten die inwerken op de chemische samenstelling van gesteente.


Het verschil met erosie is dat bij verwering het gesteente niet verplaatst wordt maar slechts afgebroken.